تابلو برق صنعتی، شامل مجموعه ای از تجهیزات مختلف است که با هدف توزیع جریان برق و کنترل آن در کنار یکدیگر در داخل یک فضای فلزی یا غیر فلزی نصب می شوند. هدف اولیه از نصب تابلو برق در محیط های صنعتی، حفاظت از تجهیزات داخل تابلو در مقابل آسیب های ناشی از عوامل محیطی است؛ اما در کنار آن، جلوگیری از برق گرفتگی افراد نیز، به عنوان یکی از اهداف مهم استفاده از تابلوهای برق صنعتی به شمار می آید. در این مقاله، با انواع تابلو برق صنعتی، اجزای داخلی آن و کاربردهای این تجهیزات مهم آشنا خواهیم شد.
تابلو برق صنعتی چیست؟
ایجاد یک جریان پایدار برق در محیط های صنعتی و حفظ آن، اهمیت بسیار زیادی دارد و از ایجاد آسیب های ناشی از قطع برق، تغییر ولتاژ و مواردی از این قبیل به وسایل و تجهیزات اغلب گران نصب شده در این محیط ها جلوگیری می کند. تابلو برق صنعتی به عنوان یکی از تجهیزات محافظت کننده از ابزارهای مورد استفاده در برق رسانی از قبیل نمایشگر، سوئیچ ها، مینیاتوری، کلیدهای حرارتی، محافظ جان و… نقش موثری در حفظ جریان مناسب در محیط های کارگاهی و صنعتی دارد.
این تابلو، در حالت کلی شامل یک فضای محصور شده با دیواره های فلزی یا غیر فلزی است که ابزارها و تجهیزات برق رسانی در آن نصب می شوند. تعداد و نوع قطعات داخل تابلو برق، در همه مدل های تابلوهای صنعتی یکسان نیست و بر اساس نوع کاربرد تابلو برق و میزان ولتاژ برق ورودی و خروجی از تابلو تعیین می شود.
انواع تابلو برق صنعتی
اگر شما صاحب کسب و کاری هستید که به تابلو برق های صنعتی نیاز دارید؛ اولین و مهمترین موردی که باید پیش از خرید یا نصب این تجهیزات در نظر داشته باشید؛ شناخت انواع این ابزار بسیار مفید و مهم در محیط های کارگاهی و صنعتی است. انواع تابلو برق، بر اساس سه ویژگی شامل ولتاژ، ساختار تابلو و محل نصب تابلو دسته بندی می شوند که در ادامه، هر یک از آنها را معرفی خواهیم کرد.
انواع تابلو برق صنعتی از نظر ولتاژ
- تابلو برق صنعتی فشار ضعیف یا ولتاژ پایین (Low Voltage)
یکی از اصلی ترین کاربردهای این نوع تابلو برق، در پست های ترانس برای تقسیم انرژی بعد از تبدیل ولتاژ فشار قوی به ولتاژ فشار ضعیف است. میزان ولتاژ در این نوع از تابلو برق ها، معمولا 1000 ولت یا کمتر از آن است و تجهیزات حفاظتی، کنترلی، اندازه گیری و… در آن نصب می شود. شیوه نصب تابلوهای فشار ضعیف، معمولا به یکی از دو شکل ایستاده ثابت یا ایستاده کشویی است.
- تابلو برق ولتاژ متوسط (Medium Voltage)
در این نوع از تابلو برق، ولتاژ جریان بین 1 تا 36 کیلو وات (1000 تا 36000 ولت) است و تجهیزاتی از قبیل لوازم اندازه گیری، کنتاکتور، رله، کلید، تجهیزات کنترلی و… در این تابلو نصب خواهند شد. نحوه نصب این نوع تابلو برق نیز، مانند تابلو برق های فشار ضعیف به دو شکل ایستاده ثابت یا کشویی است.
- تابلو برق صنعتی فشار قوی (High Voltage)
میزان ولتاژ جریان در انواع تابلو برق فشار قوی، بین 36 تا 40 کیلو وات (36000 تا 40000 وات) است و علاوه بر تجهیزات ویژه برق فشار قوی، در آنها از ابزارها و لوازم کاهش دما برای جلوگیری از آتش سوزی تابلو برق و همچنین تجهیزات دیگری برای تخلیه الکترواستاتیکی، جلوگیری از اختلال فرکانس رادیویی و مواردی از این قبیل نیز استفاده می شود.
انواع تابلو برق صنعتی از نظر ساختار تابلو
تابلوهای برق صنعتی بر اساس جنس بدنه یا نوع طراحی و ساختار بدنه تابلو نیز، قابل تقسیم بندی به انواع مختلفی هستند که عبارتند از:
- تابلو برق فلزی یا Metal Enclosed
جنس بدنه تابلو در این مدل، از فلز ساخته شده است و تمامی تجهیزات آن فارغ از ولتاژ جریان، در داخل محفظه تابلو نصب می شوند.
- تابلو برق فلزی یا Metal Enclosed
جنس بدنه تابلو در این مدل، از فلز ساخته شده است و تمامی تجهیزات آن فارغ از ولتاژ جریان، در داخل محفظه تابلو نصب می شوند.
- تابلو برق تمام فلزی یا Metal Enclosed
جنس بدنه تابلو در این مدل، از فلز ساخته شده است و تمامی تجهیزات آن فارغ از ولتاژ جریان، در داخل محفظه تابلو نصب می شوند.
- تابلو برق با روکش فلزی یا Metal Clad
در این مدل تابلو، علاوه بر محصور شدن کل قطعات در داخل یک بدنه فلزی، خود تجهیزات نیز به صورت جداگانه در محفظه های فلزی مجزایی قرار می گیرند. علت این نوع طراحی در این مدل تابلو برق صنعتی، جلوگیری از انتشار آسیب به سایر قطعات در صورت بروز حادثه یا مشکل برای یک بخش خاص در داخل تابلو است.
- تابلو برق Compartment Type
اگر در تابلوهای Metal Clad، به جای طراحی محفظه جداگانه برای تجهیزات داخل تابلو، این محفظه ها علیرغم طراحی انحصاری برای هر قطعه، با یکدیگر در ارتباط باشند، تابلوهای Compartment Type ایجاد می شوند.
- تابلو برق صنعتی کشویی یا Withdrawable
در این نوع، تجهیزات تابلو برق در داخل محفظه هایی که به صورت کشویی طراحی شده اند، نصب می شود. این مدل تابلو برق، به علت سهولت در دسترسی و عیب یابی، به عنوان یکی از مدل های محبوب در محیط های صنعتی که نیاز به سرکشی مداوم دارند، شناخته می شود.
- تابلو برق رک یا Rack
تجهیزات تابلو برق در این مدل، بر روی تعدادی قفسه که درون بدنه تابلو تعبیه شده اند، نصب می شود.
- تابلو برق سوئینگ یا Swing
بخش جلویی (درب) بدنه تابلو برق در این مدل از شیشه است و به راحتی می توان بخش پشتی تجهیزات داخل تابلو را بدون نیاز به باز کردن درب آن مشاهده کرد. قیمت این نوع تابلو برق، معمولا از بقیه مدل های این وسیله، گران تر است.
انواع تابلو برق صنعتی از نظر محل نص
کاربرد تابلو برق صنعتی بسیار متنوع است و به تناسب کارایی آن و میزان ولتاژ ورودی تابلو، در محیط های مختلفی با شرایط محیطی گوناگونی نصب می شود. از نظر شرایط محل نصب تابلو، این وسیله را می توان به دو نوع زیر تقسیم بندی کرد:
- تابلو برق قابل نصب در محیط های سر بسته
این نوع، با نام هایی نظیر تابلو برق داخلی و تابلو برق Indoor نیز شناخته می شود. ساختاری بدنه این تابلو، به هیچ وجه برای محیط های باز مناسب نیست و احتمال ایجاد آسیب های جدی به اجزای داخل تابلو در صورت نصب در محیط باز وجود دارد.
- تابلو برق قابل نصب در محیط های باز
تابلوهای Outdoor برخلاف تابلوهای داخلی که صرفا قابل نصب در محیط های بسته هستند، می توانند در محیط باز نیز نصب شوند. طراحی این تابلوها به گونه ای است که بدنه تابلو، مقاومت بالایی در مقابل شرایط آب و هوایی و مخاطرات موجود در محیط باز دارد.
اجزای تابلو برق صنعتی
تعداد و نوع تجهیزات قابل نصب در داخل هر نوع از تابلو برق های صنعتی، بر اساس نوع ولتاژ تابلو و کاربرد آن در محیط مورد نظر تعیین می شوند و نمی توانیم به طور کلی یه لیست واحد را برای همه تابلو برق ها در نظر بگیریم. با این وجود، بد نیست که با مهمترین تجهیزات و ابزارهایی که در انواع تابلو برق صنعتی نصب می شوند، آشنا شوید. برخی از این تجهیزات عبارتند از:
- بی متال
- فیوز
- کنتاکتور
- کلید کامپکت (MCCB)
- شستی فرمان
- کلید حرارتی (MPCB)
- چراغ سیگنال
- کلید مینیاتوری (MCB)
- چراغ هشدار
- کلید محافظ جان (RCD)
- تجهیزات کنترل دما
جمع بندی
تابلو برق های صنعتی، یکی از مهمترین تجهیزات در توزین و کنترل جریان برق در محیط های صنعتی و کارگاهی هستند که با هدف ساماندهی به ابزارهای کنترل، اندازه گیری و محافظتی، جلوگیری از برق گرفتگی افراد و همچنین تعمیر و سرویس کاری آسان تر تجهیزات، مورد استفاده قرار می گیرند. انواع تابلو برق صنعتی، بر اساس محل نصب، ساختار بدنه و طراحی تابلو و میزان ولتاژ جریان ورودی به آن دسته بندی می شود. اهمیت آشنایی با انواع، کاربردها و اجزای داخلی این ابزار بسیار مهم در صنعت برق، علاوه بر کاهش قابل توجه هزینه هایی که نبود این وسیله در یک کسب و کار به دنبال خواهد داشت؛ می تواند از بروز حوادث بزرگ و ایجاد خسارت های سنگین نیز جلوگیری نماید.
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است..